Posted on Leave a comment

Wat is het effect van hondenspeeltjes op je hond?

hondenspeeltjes

Onze trouwe viervoeter is vandaag de dag vaker een onderdeel van het gezin dan nog echt een huisdier. En dat is niet zo erg, maar het is wel belangrijk dat we niet uit het oog verliezen dat honden ook hun eigen speeltjes nodig hebben. Want hondenspeeltjes hebben een positief effect op de hond én op het baasje. Hieronder lees je wat de effecten zijn van deze speeltjes voor jouw trouwe viervoeter. 

Bevorder de fysieke en mentale gezondheid van je hond met hondenspeeltjes

Eigenlijk kunnen de voordelen en de effecten van hondenspeeltjes op honden samengevat worden met ‘het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid’. Van nature zijn honden echte jagers en natuurlijk zit er verschil in ras en karakter. Maar toch ligt nog steeds de basis van de hond bij het jagen op prooien of binnenshuis op voorwerpen. Als je jouw hond de mogelijkheid geeft om achter een speeltje aan te rennen, dan kan hij zijn instinct vervullen. Dat heeft een positief effect op zijn mentale gezondheid. 

Het andere aspect is de beweging die de hond krijgt bij het jagen op het speeltje. Uit onderzoek is gebleken dat honden over het algemeen te weinig lichaamsbeweging krijgen. Dat heeft vele nadelen, waaronder obesitas en een verslechterde mentale gezondheid waardoor ze ook sneller in huis ongelukjes hebben of iets zullen slopen. Een hond hoort actief te zijn en het is belangrijk dat jij als baasje hem daarin ondersteunt. Hondenspeeltjes zijn daar dan ook de perfecte keuze voor. 

Welke speeltjes zijn er?

Misschien heb je online wel eens gekeken of bij de dierenwinkel voor het grote schap gestaan. Er zijn heel veel verschillende soorten speeltjes die je voor je hond kan aanschaffen. Het is in elk geval belangrijk dat je een speeltje kiest dat bij jouw hond past. Heb je een klein licht hondje dan is een grote zware voetbal misschien niet de juiste keuze. Aan de andere kant heb je misschien een grote hond van boven de 50 kilogram, en dan is een klein pluche speeltje van 5cm niet zo geschikt. Let daarom goed op welk speelgoed je aanschaft en dan met name ook vanuit veiligheidsoogpunt. 

Trekspeeltjes

Als je jouw hond wil ondersteunen in zijn fysieke sterkte, maar ook in zijn gebit en kaken, dan zijn trekspeeltjes een goede keuze. Daarnaast helpen trekspeeltjes ook bij de mentale ontwikkeling van je hond omdat hij strategisch moet nadenken. En natuurlijk versterkt het ook jullie band samen door samen te spelen hiermee. 

Kauwspeeltjes

Kauwspeeltjes zijn ideaal speelgoed om het tandvlees en gebit van je hond gezond te houden. Het speelgoed schuurt namelijk langs zijn tanden heen en daardoor voorkom je tandplak en tandsteen. Ook angst en stress worden gereduceerd door kauwspeeltjes en tot slot maakt je hond ook nog endorfine aan wat bekend staat als het gelukhormoon. 

Hondenpuzzels

Naast fysieke hondenspeeltjes kan je ook kiezen voor puzzels. Dit maakt je hond niet zozeer fit op fysiek gebied, maar wel fit op mentaal gebied. Dat werkt ook door op latere leeftijd. Begin al jongs af aan want ook met hondenpuzzels raken honden uitgeput van het nadenken. Een hond heeft niet alleen fysieke beweging nodig om moe te worden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *